Wednesday, September 21, 2005

Sınav Zamanı ve Puan Hesaplamaları

L.E.S. sınavı ne zaman yapılır ?
LES, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından Mayıs ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez yapılır. Sınava Başvurular ise Nisan ve Ekim aylarında, (Başvurular ÖSYM tarafından ilan edilir) Sınavlar her zaman Pazar günü yapılır.
L.E.S. Puanları nasıl hesaplanır ?
Yetenek testinin sayısal ve sözel bölümleri ayrı ayrı olmak üzere adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanır. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürür.
Tüm adayların sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanır ve adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Böylece her aday için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan hesaplanır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için sayısal ağırlıklı (LES-SAY), sözel ağırlıklı (LES-SÖZ) ve eşit ağırlıklı (LES-EA) olmak üzere üç ayrı LES puanı hesaplanır.
Ağırlıklı LES puanlarının hesaplanmasında, Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan aşağıdaki tabloda gösterilen katsayılarla çarpılır.
LES Puanı
Sayısal Standart Puan
Sözel Standart Puan
LES - SAY
0,7
0,3
LES - SÖZ
0,3
0,7
LES - EA
0,5
0,5

No comments: